
Családunk és a szőlő…
A Naár család története Magyarországon egészen az 1750-es évekig, a betelepítés időpontjáig ismert.
A sváb ősök ugyanis ekkor érkeztek Sárospatak város környékére. A helyi szőlőfajták művelésébe és a
bor készítésébe hamar beletanultak. Így a felmenők kisebb szőlőterületeket már sok generációval ezelőtt is műveltek.
Családunk szőlőterületeit 1990-től folyamatosan fejleszti. A fajták arányaiban 60% Furmint, 25%
Hárslevelű, 10% Sárgamuskotály valamint Kövérszőlő és Zengő. Idősebb, 40-50 éves tőkéink is
vannak, de igyekszünk új és régebbi területek művelésbe vonására is. Először 2010-ben telepítettünk
sárgamuskotályt, majd 2016 tavaszán újabb 2,4 hektárral növeltük a birtokot, nagyrészt furminttal a Pogánykút dűlőben.
A Pogány-kút azért fontos számunkra, mert az első sváb családoknak itt voltak szőlőik és mert a falu
az itt található kútról és a svábokat betelepítő Trautson hercegről kapta a nevét. Így már hat dűlőben
20 ha területen műveljük szőlőinket.


...és a bor
A hercegkúti családoknak a szőlőik mellett két pincesoron, a Kőporoson és a Gombos-hegyen több
mint 190 pincéjük is van. A pincesorok, a világon egyedülálló módon több sorban, egymás fölött
helyezkednek el emiatt UNESCO 2002-ben világörökség részévé nyilvánította.
Pincénket a Gombos-hegyen a nagyszülők vásárolták 1954-ben romos, rossz állapotban. Néhány év
alatt felújították és berendezték borérlelésre. A pince mikroklímája optimális mind a hordós, mind a
palackos borok érlelésére, ezért döntöttünk úgy, hogy bővítenünk kellene. 2008-ban először egy
hordós érlelő ágat alakítottunk ki egy kis bormúzeummal, majd egy évvel később kóstolóteremmel
bővítettük. Itt akár 60 főt is meg tudunk kínálni borainkkal, amit legtöbbször helyi gasztronómia kísér.
A szőlőtermesztés mellett az évek során egyre inkább erősödött bennünk a saját, palackos bor
gondolata. Első palackos borunkat 2009-ben készítettünk. Majd az évek során, kihasználva a fajták és
az évjáratok sokszínűségét, sikerült eljutnunk odáig, hogy a borvidékre jellemző borokkal rendelkezünk. Készítünk friss – gyümölcsös, érlelt-száraz valamint késői szüretelésű és aszú borokat is.
2019 év elején úgy gondoltuk megújítjuk a megjelenésünket. A ’19-es évjárat már az új designt kapja.
Egy fiatalosabb, modernebb formát kerestünk, ami könnyen megjegyezhető és semmivel nem lehet
összetéveszteni. Az új arculatban három kategóriával dolgozunk. Az alapsorozat (POP) termékei friss,
reduktív technológiával készülő, illatos, „ropogós” borok. A második kategória (ROCK) borai fahordós
érlelés után kerülnek kiválasztásra, érlelt, hordós jegyek, de vigyázva a fajtajelleg megtartására.
A csúcskategóriában (CLASSIC) pedig a Tokaji borkülönlegességek foglalnak helyet úgy, mint a
Szamorodni (száraz,édes) és a Tokaji Aszú. Ezeket a tételeket csak a különleges évjáratokban készítjük
el, figyelve a legszebb alapanyagok gondos válogatására.
Boraink
Kosár “NAÁR Tokaji Sárgamuskotály, félédes” a kosárba helyezve.
-
- Out of Stock
- ROCK
NAÁR Tokaji Hárslevelű Hordóválogatás, száraz
- 3,500Ft
- Tovább
-