Borászatunk

Rólunk és a borászatunkról

Ismerd meg családunk történetét

A Naár család története Magyarországon egészen az 1750-es évekig, a betelepítés időpontjáig ismert.

A sváb ősök ugyanis ekkor érkeztek Sárospatak város környékére. A helyi szőlőfajták művelésébe és a bor készítésébe hamar beletanultak. Így a felmenők kisebb szőlőterületeket már sok generációval ezelőtt is műveltek.

Bemutatkozás

Családunk és a szőlő

A Naár család története Magyarországon egészen az 1750-es évekig, a betelepítés időpontjáig ismert. A sváb ősök ugyanis ekkor érkeztek Sárospatak város környékére. A helyi szőlőfajták művelésébe és a bor készítésébe hamar beletanultak. Így a felmenők kisebb szőlőterületeket már sok generációval ezelőtt is műveltek.

Családunk szőlőterületeit 1990-től folyamatosan fejleszti. A fajták arányaiban 60% Furmint, 25%

Hárslevelű, 10% Sárgamuskotály valamint Kövérszőlő és Zengő. Idősebb, 40-50 éves tőkéink is vannak, de igyekszünk új és régebbi területek művelésbe vonására is. Először 2010-ben telepítettünk sárgamuskotályt, majd 2016 tavaszán újabb 2,4 hektárral növeltük a birtokot, nagyrészt furminttal a Pogánykút dűlőben.

A Pogány-kút azért fontos számunkra, mert az első sváb családoknak itt voltak szőlőik és mert a falu az itt található kútról és a svábokat betelepítő Trautson hercegről kapta a nevét. Így már hat dűlőben 20 ha területen műveljük szőlőinket.

Borászatunk

NAÁR Családi Pince és Szőlőbirtok

A hercegkúti családoknak a szőlőik mellett két pincesoron, a Kőporoson és a Gombos-hegyen több, mint 190 pincéjük is van. A pincesorok, a világon egyedülálló módon több sorban, egymás fölött helyezkednek el emiatt UNESCO 2002-ben világörökség részévé nyilvánította.

Pincénket a Gombos-hegyen a nagyszülők vásárolták 1954-ben romos, rossz állapotban. Néhány év alatt felújították és berendezték borérlelésre. A pince mikroklímája optimális mind a hordós, mind a palackos borok érlelésére, ezért döntöttünk úgy, hogy bővítenünk kellene. 2008-ban először egy hordós érlelő ágat alakítottunk ki egy kis bormúzeummal, majd egy évvel később kóstolóteremmel bővítettük. Itt akár 60 főt is meg tudunk kínálni borainkkal, amit legtöbbször helyi gasztronómia kísér.

A szőlőtermesztés mellett az évek során egyre inkább erősödött bennünk a saját, palackos bor gondolata. Első palackos borunkat 2009-ben készítettünk. Majd az évek során, kihasználva a fajták és az évjáratok sokszínűségét, sikerült eljutnunk odáig, hogy a borvidékre jellemző borokkal rendelkezünk. Készítünk friss – gyümölcsös, érlelt-száraz valamint késői szüretelésű és aszú borokat is.

Boraink

Arculatunk három kategóriája

2019 év elején úgy gondoltuk megújítjuk a megjelenésünket. A ’19-es évjárat már az új designt kapta. Egy fiatalosabb, modernebb formát kerestünk, ami könnyen megjegyezhető és semmivel nem lehet összetéveszteni. Az új arculatban három kategóriával dolgozunk.

Friss, reduktív technológiával készülő, illatos, „ropogós” borok.
Fahordós érlelés után kerülnek kiválasztásra, érlelt, hordós jegyek, de vigyázva a fajtajelleg megtartására.
A csúcskategóriában a Tokaji borkülönlegességek foglalnak helyet úgy, mint a Szamorodni és a Tokaji Aszú. Ezeket a tételeket csak a különleges évjáratokban készítjük el, figyelve a legszebb alapanyagok gondos válogatására.